Tävling i E-sport

E-sport är en förkortning som står för ”elektronisk sport” och det är ett namn man använder för att benämna alla typer av spel och tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. Man kan utöva E-sport på olika sätt. Dels online på Internet, där man möter andra människor som man känner eller inte känner. Det finns dessutom ett virtuellt ”Internet” som kallas LAN där alla kopplar upp sig på samma lokala nätverk för att på så vis tävla mot varandra. Även om man samsas om en spelkonsol och använder olika kontroller för att spela på samma konsol så kan det vara en typ av E-sport.

Begreppet E-sport dök upp i Sydkorea någon gång i slutet på 1990-talet där det främsta spelet på den tiden var Starcraft. Det är ett strategispel som spelas i realtid och skapades av Blizzard Entertainment år 1998. För att bli duktig och kunna utmana de allra bästa spelarna måste man vara oerhört snabb på att fatta beslut på väldigt kort tid.

Blizzard Entertainment har även skapat Heroes of the Storm som har blivit oerhört populärt på sistone. Det släpptes 2:a juni 2015 och antalet spelare ökar för varje dag. Kortfattat uttryckt går spelet ut på att man väljer en hjälte för att därefter bilda ett lag med fyra andra spelare. I matcherna möter man sen 5 st andra spelare som har 9 andra typer av hjältar. Hjältarna är framtagna från Blizzard Entertainments tidigare spel såsom Warcraft, Diablo, StarCraft, The Lost Vikings, och Overwatch och är på så vis kända sen tidigare för spelare som har spelat några av dessa spel. Andra populära spel i samma genre är Dota 2, Heroes of Newerth och League of Legends. League of Legends är det största spelet rent ekonomiskt men även sett till antalet spelare i hela E-sport-världen. Även det omåttligt populära fotbollsspelet FIFA tillhör en stor del av E-sportens värld.